het huis van betekenis
het huis van betekenis
community

Albert Hennipman

Vrij werk - e-colibrie
Vrij werk - zwaan (silhouetbird)
Visueel verslag: re-cap tegenlicht meetup Utrecht (zaalgesprek)
Samenspraak der Vogels - expositie bij ZIMIHC Theater Zuilen
Marcusvogels - paneel ism leerlingen van de Marcusschool in Overvecht 2013
Tekenbeest

Albert Hennipman

Ontwerper, tekenaar, docent HKU, oprichter HvB

 

Het is echt fijn om in een tekentuin te zitten. Dat is wat we hier hebben: een plek met de vibe van tekenen, schilderen, verhalen vertellen. Waar mensen kunnen samenwerken en de cross-over zoeken. Van huis uit ben ik ontwerper, sinds 1998 vorm ik met Mark Schalken de Ruimte ontwerpers. En in 2018 zijn we samen het Huis van Betekenis gestart – we werken nu keihard om het te laten slagen!

 

Ik geef ook les op de afdeling illustratie aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht, waardoor ik veel studenten en oud-studenten ken. Ik hoop dat zij me hier in het Huis van Betekenis niet als ‘de docent’ zien, maar als vriend en collega. Deze plek is hun plek, en niet van maar ook vóór mij. Een plek voor jong en ouder tekentalent, om er ervaring en kennis te delen, nieuwe wegen in te slaan, de verbinding met partijen in de stad en daarbuiten te zoeken, avonturen te beleven. In dit geheel ben ik coach, en zelf ook maker. Als verbinder en maker in cultuurprojecten.

 

Wat is ontwerpen voor jou?

Ik wil vooral vanuit een vraagstelling dingen ontwerpen; niet ‘gewoon’ een folder of een boek. Dat is ook hoe ik op de Design Academy in Eindhoven ben opgeleid. Je ontwerpt niet een deur, maar een opening tussen twee ruimtes. Die open manier van denken ligt mij: vanuit de vraag ga je in dialoog, en door schetsen en samenwerking kom je tot een antwoord.

 

Zo heb ik ook samen met Mark de ruimte hier in het Huis van Betekenis bedacht en ingericht. Een ruimte om te creëren en te exposeren. Waar je makkelijk kunt switchen van een expositie naar een film- of podcastavond, of een workshopruimte.

 

En tekenen?

Ik teken ook, naast veel andere technieken: scheuren, snijden, ecoline… Vaak iets met vogels, of figuren die half mens, half vogel zijn. Daarnaast maak ik als aangeboren afwijking getekende verslagen. Een geheel van tekst en beeld, waardoor info veel beter in je hoofd blijft zitten. Dat werkt goed bij conferenties of workshops bijvoorbeeld, waar veel tekst en taal is.

 

Voorbeelden?

Jan Rothuizen; die heeft met Refugee Republic zo’n mooi cross-over project gemaakt van een relevant onderwerp. Een megaheld van mij is graffiti-kunstenaar JR, die mensen en gebieden over de hele wereld letterlijk een gezicht geeft en in verbinding brengt. Zijn werk geeft energie en vertrouwen in de mensheid. John Körmeling, architect en beeldend kunstenaar, met zijn grote onorthodoxe oplossingen is hij voormij een symbool van autonomie. En Pussy Riot uit Rusland… zij weten weerstand te bieden aan de heersende macht van de kerk en staat daar. In woord, beeld en muziek, met hun vrolijk gekleurde bivakmutsen als trademark: ijzersterk!


Contact
Albert Hennipman
albert.hennipman@hku.nl
Website

06 11 003 628