het huis van betekenis
het huis van betekenis
community

Ellen Vesters

Ellen Vesters

Verhalend illustrator

 

Ik ben illustrator, met een master in (kinder)psychologie en (kinder)boekillustratie op zak. Sinds mijn afstuderen aan de MA Children’s Book Illustration in Cambridge ben ik vooral bezig geweest met het doorontwikkelen van mijn werk. De afgelopen twee jaar heb ik met veel plezier geëxperimenteerd met materialen, en me uitgeleefd in modeltekenen en urban sketching. Nu werk ik aan twee dummy-boeken, waarmee ik volgend jaar uitgevers wil benaderen. Daarnaast bied ik illustratielessen en mentortrajecten aan in mijn eigen cursuscentrum Urlaub, in Utrecht.

 

Wat voor soort werk maak je?

Ik werk niet in opdracht, maar aan mijn eigen verhalen. Die gaan meestal over de wat moeilijkere onderwerpen: rouw, immigratieproblematiek, eenzaamheid. Dat zal de psycholoog in mij zijn; maar ik merk óók dat in die hoek nog niet veel te vinden is voor kinderen.

 

Als ik aan een boek werk, voel ik een sterke verantwoordelijkheid. Otakar Bozejovsky van Bohem Press zegt in een interview: “Opening a book is like entering a museum for the first time (…) we must make children fall in love with art by producing a high quality body of work.” Als er straks een boek van mij uitkomt, wil ik mijn beste werk afleveren. Een boek waarin je de lezer en het verhaal dat verteld wordt serieus neemt.

 

Jouw stijl?

Ik ga ervan uit dat elk verhaal zijn eigen stem heeft en dus een eigen stijl vraagt. Mijn handschrift herken je aan een zekere lijnvoering en krachtige vormen. Vaak kies ik een minimaal kleurenpalet, met twee of drie kleuren. Ik houd van het doorwerken van een illustratie op papier: er helemaal in kruipen en doorgaan tot het uiterste. De laatste tijd ben ik helemaal weg van Neocolor II krijtjes. Ik kan er snel en impulsief mee werken, wat goed bij me past, en houd van het naïeve gevoel dat ze meegeven aan een illustratie.

 

Wat is tekenen voor jou?

Tekenen is alles. Vooral in tekenen naar waarneming kan ik zoveel van mezelf kwijt. Ik zit minimaal drie uur stil en wordt één met het onderwerp. Ik ga door alle emoties heen en uiteindelijk zit dat allemaal in die ene tekening.

 

Een (boek)illustrator laat de wereld achter de woorden zien, opent een scala aan emoties dat in de woorden verborgen zat. De lezer kan dat door voorzichtige hints ontdekken. Een huwelijk tussen woord en beeld, waarbij beiden elkaar aanvullen in hun eigen abstracte poëtische taal, dat is voor mij het perfecte boek.

 

Jij en het Huis van Betekenis?

Er is nog geen plek in Nederland te vinden waar het alleen maar om tekenen draait. Als verhalend illustrator viel ik op mijn blote knieën neer dat die plek nu aan de overkant van mijn straat geopend is. Ik zie het Huis van Betekenis als hét instituut van de toekomst dat tekenaars samenbrengt en krachten weet te bundelen, waar we samen nog groter kunnen groeien. Nu al zorgen de intervisieavonden die ik bezoek voor interessante reflecties op mijn werk en waar ik sta als illustrator.

 


Contact
Ellen Vesters
Website
Instagram
Facebook