het huis van betekenis
het huis van betekenis
community

Eva Hilhorst

Website voor graphic journalism, www.drawingthetimes.com
Fragment van een getekend verslag van Comics Festival Boomfest, Sint Petersburg 2015
Stripje voor vrouwendag voor het AD
Serie getekende artikelen over graphic journalism op nieuwsjournalistiek.nl
Schets voor Land van Verwarring, graphic novel voor young adults, met schrijfster Siska Goeminne.
Fragment van een getekend pleidooi voor de kunstkritiek. http://www.publishinglab.nl/webPublications/utopia/

Graphic journalist / Drawing the Times

Ik teken om de wereld om mij heen te doorgronden en menselijke relaties te onderzoeken. En om verhalen te vertellen over wat er nu in de wereld speelt, zoals migratie, politiek, milieu. Maar ik lees ook heel graag de verhalen van anderen. En het leek me een goed idee om die allemaal op één plek te kunnen lezen. Daarom heb ik Drawing the Times opgezet; een online platform met getekende journalistieke verhalen en reportages. Van graphic journalists uit de hele wereld.

 

Jouw stijl?

Ik vind het mooi om mensen zonder al te veel lijnen karakter en emotie te geven. Ik arceer niet, teken met lijn enkel de contouren. Zo kun je als tekenaar ook goed met de suggestie spelen. Een tekening is echt iets magisch: het kan bij iedereen weer iets anders oproepen.

Verder gebruik ik verschillende stijlen of technieken. Werken met een dikke zwarte fineliner is heel fijn, dat voelt als schrijven met tekeningen. Maar soms past een minder scherp materiaal beter. Zo werk ik nu met Siska Goeminne – een Vlaamse jeugdboekenschrijfster – aan een graphic novel met veel flashbacks. Daarvoor gebruik ik zwarte en grijze aquarel, dat is zachter.

 

Wat is tekenen voor jou?

Met tekenen kun je gedachten uiten die niet uit woorden bestaan. Die gedachten ontstaan op papier, en kun je met iedereen delen. Tegelijk geven beelden stof tot nadenken omdat je ze vaak op meerdere manieren kunt interpreteren. Ze roepen een reactie op, brengen emotie over – dat vind ik boeiend.

 

Jouw inspiratie?

Iemand die mij vroeger al en nu nog heel erg inspireert, is Saul Steinberg. Als het gaat om illustratie en stripreportage vind ik het werk van Dupuy & Berberian inspirerend. Verder houd ik erg van het werk van Dominique Goblet, Judith Vanistendael. Maar ik kijk ook graag naar ‘knappe’ tekenaars als Rembrandt en ik vind de manier van werken van David Hockney heel interessant en verfrissend. En ik houd van de magie van fotografie – Robert Frank, Ed van der Elsken, Diane Arbus.

 

Jij en het Huis van Betekenis?

Een plek waar mensen komen die net als ik van tekenen houden, voor wie tekenen een manier van uitdrukken is. Ook vind ik het fijn om dingen van anderen te kunnen leren en samen projecten aan te gaan – live tekenen bijvoorbeeld. Het gaat hier ook om tekenen met inhoud, niet om mooie plaatjes te maken, maar om het verhaal. Het engagement.


 

Contact
Eva Hilhorst
 

eva@drawingthetimes.com
Website
Instagram Eva
Instagram Drawingthetimes

06 19 070 794