het huis van betekenis
het huis van betekenis
community

Fee Overbeeke

Fee Overbeeke

Illustrator

 

Ik teken een hoop: het liefst ben ik elke dag bezig met illustreren. Maar ik zit ook graag met mijn neus in de boeken. Voor mij is het belangrijk te weten wat er speelt in de maatschappij en wat ík kan doen om mijn steentje bij te dragen. Ook met illustreren probeer ik een verschil te maken en mensen aan te zetten tot nadenken. Wat dat betreft heb je als illustrator in onze beeldcultuur een belangrijke troef in handen. 
 
 

Jouw stijl?

Speels en kleurrijk, met een kritisch randje. Ik hou van simpele vormen en lijnen en het spel dat ze met elkaar spelen. In mijn opdrachten geeft die speelsheid zwier aan zelfs het meest statische onderwerp. Daar word ik dan ook veel voor gevraagd. In mijn vrije werk neem ik meer ruimte voor thema’s die ik zelf belangrijk vind, feminisme bijvoorbeeld.
 
Ik werk veel digitaal: meestal schets ik op papier, en trek daarna alles strak op de computer of iPad. Ik houd erg van die schone lijnen; behoorlijk lastig om die analoog na te bootsen. Verder probeer ik mezelf wel uit te dagen door regelmatig een ander medium te pakken.

 

Wat is illustreren voor jou?

Tekenen is verhalen vertellen. Een tekening kan ook een dimensie toevoegen aan een verhaal. Iedereen kijkt door zijn persoonlijke bril naar de wereld en elke ervaring is uniek. Een beetje goede illustratie prikkelt de kijker om vérder dan het beeld te kijken, om stil te staan en na te denken. Om zo het beeld in relatie tot zichzelf te zien.
 

Waar haal je je inspiratie vandaan?

Ik haal veel inspiratie uit onze westerse beeldcultuur: oude advertenties, boekcovers en foto’s van vervlogen tijden. Daarnaast zie ik mijn jeugdliefde voor strips en animatiefilms terugkomen. Heel interessant hoe stripfiguren karikaturen van de werkelijkheid zijn. Dan zijn ook de Franse impressionisten nog een grote inspiratiebron, met hun felle contrasterende werken en hun lef om onbegane paden te bewandelen.
 

Jij en het Huis van betekenis?

Het bestaan als illustrator kan heel eenzaam zijn, zo alleen in je studio aan je bureau. Bij het Huis van Betekenis ben ik onder gelijkgestemden en word ik uitgedaagd om mee te doen aan evenementen. Of zelf iets te organiseren. Ik wil al die plannen en avonturen die er in het Huis broeien ontdekken en aangaan!

 


Contact
Fee Overbeeke
info@feeoverbeeke.nl
Website

Instagram