het huis van betekenis
het huis van betekenis
community

Femke van der Wijk

Femke van der Wijk

Illustratie & tekst

 

Ik combineer illustreren en tekstschrijven in opdracht, met het maken van vrij werk. Tekenen en schrijven zijn altijd allebei aanwezig geweest in wat ik doe; toen ik studeerde zocht ik al naar de raakvlakken van die twee talen. Wat goed van pas kwam toen ik vervolgens het communicatievak in rolde.

 

De vraag hoe we de wereld en elkaar eigenlijk begrijpen intrigeert me. Eigenlijk is het bizar dat we nog best aardig kunnen communiceren als je bedenkt dat iedereen zijn eigen manier van uiten én interpreteren heeft. Hoe zie jij de dingen in je omgeving en ‘lees’ je informatie? Ik vind het fascinerend om dat te onderzoeken, en daarmee te spelen. Om te ontregelen, of verhalen en informatie juist kracht bij te zetten of duidelijker te maken.

 

Wat is tekenen voor jou?

Tekenen geeft me ruimte; je kan er heel veel mee. Het helpt mij om abstracte informatie of ingewikkelde dingen te overzien. Verder kan ik heel intuïtief en los werken – alleen met potlood of inkt en de witte ruimte iets aangaan. Maar werken vanuit een concept is ook weer spannend. Om in één beeld de kern van een verhaal te vatten. Of iets te maken vanuit een vooropgezet idee of strak kader. Dat kan heel veel vrijheid geven.

 

Inspiratie of voorbeelden?

Ik word heel blij van schrijvers die goed kunnen kijken. Zoals K. Schippers, of Georges Perec, die als een registrerende camera volledige ruimtes beschrijft en tot leven wekt. Maar ook mensen die heel vrij verschillende media inzetten vind ik inspirerend. Zoals Alex van Warmerdam. En dan heb je ook nog beeldverhalen die nét iets anders dan anders zijn, zoals die van Richard McGuire of Leanne Shapton – erg mooi.

 

Plannen?

Mijn project waarin ik 99 varianten van één portret heb getekend was een goede oefening in kijken. Dat idee komt trouwens van een schrijver die dit met tekst deed. Ik heb ideeën om daarop voort te borduren. Verder wil ik beeld en taal graag meer samentrekken – en ook meer verhalend werk maken. Er is zo veel meer mogelijk dan alleen een stuk tekst of een plaatje bij een praatje!

Contact
Femke van der Wijk
femke@studiovander.nl
Website
Instagram