het huis van betekenis
het huis van betekenis
community

Femme ter Haar

Femme ter Haar

Illustrator

 

Ik ben illustrator, in 2018 aan de HKU afgestudeerd. Wat ik mooi vind om te kunnen doen, is een mix van ‘lekkere’ concrete dingen en gelaagde en participatieve projecten. Zo werk ik nu aan een kunstparticipatieproject bij het K.F. Heinfonds. Samen met mensen met dementie maak ik een kunstwerk voor in het gasthuis. Daar heb ik heel veel zitten tekenen. Het fijne is dat dit met anderen is; dat participatieve gaat voorbij aan jezelf.

 

Tekenen?

Thuis heb ik de halve kast vol met schetsboekjes staan; tekenen doe ik al jaren uit mijzelf. Als je tekent naar waarneming ga je beter kijken, andere dingen zien. Daarnaast is het ook mooi om een thema uit te werken. Eenzaamheid bijvoorbeeld. Het gaat dan om emoties, die van jou of iemand anders, die je niet ziet, maar wél voelt. Zoiets kun je met tekenen vertalen en zichtbaar maken.

 

Stijl of materiaal?

Ik houd ervan als iets herkenbaar en tegelijk gelaagd is. Je hoeft niet meteen alles te begrijpen. Daarbij ga ik liefst voor het analoge gevoel: papier, handgemaakt, aquarelpotloden met hun heldere kleuren door het pigment. Maar ik zit niet vast aan één ding. Dat is niet handig als je zoals ik best perfectionistisch bent. Als ik denk ‘dit moet per se in grijs potlood’, dan word het niks. Ik experimenteer steeds meer met een mix van materialen, en probeer het materiaal bij te laten dragen aan het verhaal dat ik wil vertellen.

 

Jij in het Huis van Betekenis?

Mijn stage heb ik hier gedaan, en nu krijg ik als alumnus begeleiding. Er is hier echt een drive om projecten op te zetten, subsidies aan te vragen, enzovoort. Het laat zien hoe je als net afgestudeerd illustrator voet aan de grond krijgt. Ik vind het super waardevol hoe Albert Hennipman – mijn docent op de HKU – de link legt tussen de academie en het leven daarna.