het huis van betekenis
het huis van betekenis
community

Gemma Plum

Gemma Plum

Zelfstandig ontwerper

 

Als ontwerper ontwikkel ik al jaren educatief materiaal: illustraties, strips, animaties, spellen, flowkaarten, maar ook teksten voor nieuwsbrieven of specialistische folders… Ik adviseer, lever concept en ontwerp in tekst en beeld.

 

Daarnaast wil ik me nu richten op projecten die écht uit mijzelf komen. Daarvoor heb ik niet zo lang geleden de master ‘Grafisch Narratief’ oftewel beeldverhaal in Brussel gevolgd. Dat vond ik erg leuk, en mijn inzet werd cum laude beloond! Ik werk nu aan een biografische graphic novel en een meer journalistiek project over plastic. Vanuit mijn achtergrond als industrieel ontwerper wil ik met consumenten en producenten spreken. Waar baseren ze hun keuzes op, waar gaat het mis? Dat wil ik uitzoeken en tekenend in kaart brengen.

 

Wat is tekenen voor jou?

Tekenen past heel goed bij mijn manier van denken. Ik ben een beelddenker. Taal alleen is mij te lineair; de werkelijkheid begint niet met een hoofdletter en eindigt niet met een punt. Pas toen ik poëzie ontdekte, begreep ik dat er zo veel meer kan met taal. In de combinatie van tekst en beeld kun je écht ontzettend veel. Vandaar dat ik na de Design Academy verder ben gaan studeren en me heb gespecialiseerd in grafisch ontwerp en illustratie. Als je het platte vlak beheerst kun je elk concept communiceren.

 

Stijl? 

Het is lastig om een stijl te kenmerken. Het ook net afhankelijk van de vraag. Ik pas mijn stijl aan. Dat houdt het uitdagend én het werkt mee in de communicatie. Het is in die zin ook gewoon een tool. Als ik voor mezelf teken ben ik opzoek naar een soort ‘brute precisie’.

 

Aan het werk? 

Ik heb een fijne grote studio aan huis, met verschillende werkplekken. Ik heb een plek waar ik schrijf en leer, één waar ik teken, één met een computer die ik echt alleen gebruik voor mijn werk en een heerlijke stoel om in te lezen. Zo kan ik mijzelf altijd snel aan het werk zetten. Ik geloof niet in wachten op inspiratie. Verder vind ik het fijn en zinnig om met gelijkgestemden te kunnen overleggen. Vandaar dat ik ook met veel plezier het Huis van Betekenis heb geholpen een intervisiegroep op te zetten.

 

 

Contact

mail@gemmaplum.nl

www.gemmaplum.nl

‭(06) 41 85 66 92‬