het huis van betekenis
het huis van betekenis
community

Ineke Hagen

Ineke Hagen

Kunstenaar & kunstvakdocent

 

Met tekenen is mijn loopbaan begonnen. Ik deed de lerarenopleiding tekenen en was tekendocent bij Kade Ateliersin Utrecht, dat ik destijds samen met medestudenten heb opgericht. Na de academie studeerde ik kunstgeschiedenis – mijn doctoraalscriptie ‘Van voorstudie tot volwaardig kunstwerk’ gaat ook over tekenkunst. Naast dat ik zelf teken, werk ik als freelance projectleider kunst & cultuur – opdrachten zijn welkom!

 

Wat is tekenen voor jou?

Tekeningen raken mij altijd diep. Alsof je een kijkje krijgt in iemands ziel door de persoonlijke gedachten die iemand op papier heeft gezet. Vaak zoekend, schetsmatig, puur, soms meer uitgewerkt maar dan nog met de zeggingskracht van enkele lijnen. In mijn eigen werk laat ik graag de mens in zijn ontoereikendheid zien. Studies van mensen komen me daarbij goed van pas; modeltekenen vind ik dan ook enorm genieten.

 

Ik heb ook altijd graag goed willen schilderen, maar daarin mis ik dan altijd mijn eigen handschrift. Aquarelleren is voor mij een mooie middenweg.

 

Waar haal je je inspiratie vandaan?

Mijn grote held is Cy Twombly, die voor mijn gevoel tekenend schildert. En veel andere kunstenaars zoals Egon Schiele, Louise Bourgeois, Marlene Dumas en Arno Kramer. Als ik om ideeën verlegen zit, maak ik een wandeling (liefst in de natuur) of pak ik een dichtbundel. Muziek inspireert me ook, Patti Smith helpt me bijvoorbeeld altijd door een blokkade heen.

 

Jij en het Huis van Betekenis?

Na zo’n 15 tijdelijke ateliers in 30 jaar heb ik sinds een jaar thuis een heerlijk atelier, maar daar werk ik wel in mijn eentje. In het Huis van Betekenis ben je omringd door tekenaars en tekeningen en voel je de creatieve energie. Dat stimuleert mij om mijn eigen tekenwerk weer op te pakken. De tekenclub en het modeltekenen helpen daarbij.

 

Ook handig: ik heb veel ervaring met het ontwikkelen en organiseren van grote culturele projecten. Die ervaring kan ik straks inzetten voor projecten voor en met het Huis van Betekenis. Dat de initiatiefnemers zoveel tijd, geld en energie in het oprichten van een collectief voor tekenkunst hebben gestoken vind ik bewonderenswaardig. Een privilege om daar deel van uit te mogen maken.


Contact
Ineke Hagen
website

atelier@inekehagen.nl

(06) 54 26 49 86