het huis van betekenis
het huis van betekenis
community

Katja Fred

Katja Fred

Kunstenaar en illustrator met filosofische inslag

 

Ik ben als illustrator breed inzetbaar. Heb ook veel verschillende opdrachten gedaan: van illustratie tot tekenen op festivals en het maken van decors. Daarnaast maak ik autonoom werk, en werk ik aan mijn eigen lijn kaarten en t-shirts. Die filosofische inslag? Ik wil met tekenwerk filosofie toegankelijk maken, mensen handvatten geven. En het zo ook wat minder zwaar maken.

 

Wat doet tekenen voor jou?

Tekenen is zo belangrijk om je creatieve ziel te uiten! Het is een soort oerkracht, die iedereen in zich heeft. Een manier om te verbeelden hoe je je voelt, een prettig reflectiemoment. Ook bij mensen die nu helemaal niet meer tekenen, kun je zoveel zien in vroegere tekeningen. Echt, er is voor iedereen wel een manier om ermee aan de slag te gaan. Dat gun ik iedereen ook.

 

Welke materialen gebruik je graag?

In de zomer als de kleuren vividzijn, vooral verf en grafitti en veel kleur. Dat past bij het weer, en het festivalseizoen. In de winter gaan de kleuren dan weer in de kast, en komen kroontjespen en inkt te voorschijn. Dan focus ik ook weer meer op concepten.

 

Inspiratie?

Dalí, Ralph Steadman, Paula Duro, grafitti zoals van Lauren YS – en dan zeker haar murals. Dat wil ik ook nog een keer doen.

 

Jij in het Huis van Betekenis?

Betrokken en enthousiast vanaf het begin! Het Huis van Betekenis is wat ik miste: een plek voor tekenaars. Niet alleen met illustratoren, maar ook met autonome kunstenaars en animatoren, waar we samen het tekenen een belangrijke plek in de maatschappij kunnen geven. En wie weet meewerken aan een cultuurverschuiving in Nederland… Denk aan Frankrijk, België, waar er een veel grotere interesse in tekenen is. En als je ziet wie er allemaal al betrokken is, en wat voor projecten er al zijn opgezet, dan is dat helemaal niet zo’n gekke gedachte.


Contact
Katja Fred
Website
Instagram