het huis van betekenis
het huis van betekenis
community

Mark Schalken

Gulliver: inktschilderwerk (foto: Hapé Smeele)
Wees mijn vriend: schilderperformance en iinstallatie (PuntWG, Amsterdam 2010)
De tak (expositie Fort Asperen)
Performance tijdens artist-in-residence 'Boeddha in de Linie'
Druksels voor de Iona Stichting (samen met Aiden Wong en Albert Hennipman)
Touch me one more time (inkttekening)
Fernando (tekening 50x70 cm)

Kunstenaar, ontwerper, oprichter HvB

 

Ik ben ontwerper, beeldend kunstenaar en organisator. Van 1998 tot 2020 hadden Albert Hennipman en ik het bureau de Ruimte ontwerpers vof, sinds begin 2021 werken we samen als zelfstandigen. We ontwierpen (en ontwerpen) boeken, tijdschriften en websites – communicatiemiddelen waarin de verhalen van mensen en organisaties centraal staan. En we initieerden in 2018 Het Huis van Betekenis.

 

Waarom moest HvB er komen?

We houden beiden al jaren van het medium tekenen en vonden het belangrijk dat er een plek kwam waar tekenaars samenwerken: jong en oud, met vrij werk en in opdracht. Ons hart ligt bij de verbeelding en de maatschappelijke dimensie van creativiteit. Daarbij kon ik mijn ontwerpervaring kwijt in het ontwikkelen van de HvB-huisstijl, inclusief deze website en een eigen, geschilderd lettertype: Brede Kwast. Sinds begin 2021 heb ik bij HvB geen leidinggevende rol meer, maar organiseer (vanuit mijn woonplaats Amsterdam) tekenprojecten zoals ‘De vleesvrije stad’.

 

Wat is tekenen voor jou?

Ik ontwerp in opdracht en teken autonoom. Wat elkaar wel beïnvloedt, maar een ander soort energie is. Tekenen is voor mij een oefening in openheid, geïnspireerd door het zenboeddhisme. Allerminst zweverig; want tekenen is een lichamelijke handeling. Als ik opga in het tekenen, vallen mijn ideeën en concepten weg – dan geeft mijn hand zich over aan dat fysieke, speels-onderzoekende proces.

Tekenen is ook het meest sensuele expressiemiddel dat ik ken. De gevoeligheid van de lijn is je halve verhaal en draagt de tekening. En terwijl je tekent, wordt de wereld opnieuw geschapen. Ik houd van eenvoud, in proces, middelen en resultaat… Het eindbeeld is geslaagd als het helder blijft maar veel oproept. Als het uitnodigt om beter te kijken.

 

Ik teken vanuit mijn binnenwereld en het proces, maar ook naar de waarneming, bijvoorbeeld met de Braziliaanse danser-choreograaf Fernando Oliveira als model. Of ik tekende mijn vader in zijn laatste weken. Dan is tekenen je openstellen voor het mysterie van wat je hier en nu ziet. Tot slot werk ik graag monumentaal, waarbij ik de brug sla naar de derde dimensie – ruimtelijkheid – of de vierde dimensie: beweging, dans.

 

Jouw voorbeelden?

Vanuit mijn jeugd striptekenaars als Hein de Kort die lekker bruut kliederen. Frederick Frank, die tekent door één te worden met wat je ziet – zen. Voormalig Cobra-lid Pierre Alechinsky: sublieme penseelvoering op monumentaal formaat. Jean Cocteau, David Hockney en Keith Haring: rastekenaars met oog voor het mannelijk lichaam. Het werk van Marlene Dumas: tussen concept en intimiteit. Rembrandt, Van Gogh, John Berger… en zo kan ik doorgaan. Uiteindelijk zijn er twee dingen die ik van andere kunstenaars kan leren: vrijheid en toewijding.

 

‘Heel de wereld’ (inkttekening, 150 x 200 cm)

 

Contact
Mark Schalken
mail@markschalken.nl
Website Mark
06 54 625 535