het huis van betekenis
het huis van betekenis
community

Max Philippi

Het Utrechts Archief - Titel uit animatie van middeleeuwse verhalen.
Een Magische Opa - Character design voor een kinderboek.
Balkanschimmen - Visuals voor een hoorspel over de oorlog in Bosnië.
My Daemons Hunt - Illustraties voor een albumhoes.
Condottiere - Ontwerp voor een kaartspel.
Een Duister Koninkrijk - Illustraties voor een kinderboek.
Stelvio - Praatplaat voor een coachingsproces.
Verborgen Verleden - Animaties en character design voor een historische wandelroute.

Max Philippi

Illustrator, visueel ontwerper en animator

 

Ik werk als illustrator, visueel ontwerper en animator. Dat ligt in elkaars verlengde: bij een illustratieopdracht verzorg ik bijvoorbeeld vaak het verdere grafisch ontwerp. Of ik krijg de vraag mijn eigen beelden te animeren – dat is al helemaal tof. Die breedte houdt het interessant. En zorgt dat ik een uitputtend creatief project kan afwisselen met een opdracht die iets minder van me vraagt, als een soort cool-down periode om op te laden voor de volgende klapper.

 

Wat ik het liefst doe is nieuwe werelden scheppen: locaties met een eigen logica, die verder reiken dan de grenzen van het canvas. Dat heeft iets escapistisch, zo in een andere wereld duiken. Maar voor mij is dat wel spannender dan een logo ontwerpen. Dat leeft minder, en is me net iets te minimalistisch.

 

Soort ontwerp en illustratie?

Heel divers: van informatieve explanimation of video bij een hoorspel, tot posterontwerp en character design. En heel regelmatig artwork voor bands. Een erg leuke doelgroep zijn daarnaast kinderen. Bij kinderen gelden er wel restricties, maar er kan ook meer dankzij hun speelsheid.

 

Het gaat me bij het illustratorschap sterk om de samenwerking met mijn opdrachtgever. Het is juist tof om samen dingen uit te zoeken en te ontwikkelen, waarbij ik méér dan alleen een creatieve contributie lever. Niet voor niets ben ik illustrator en geen autonoom kunstenaar.

 

Analoog of digitaal?

Puur digitaal, maar wel ’t echte handwerk met pen en tablet. Mijn werk is ook vaak schilderachtig van aard. Digitaal werken geeft een goede workflow: je kunt heel snel dingen neerzetten, en bent veel flexibeler in terug kijken en aanpassen als dat moet.

 

Voorbeelden?

Ik zwijmel bij illustraties uit oude prentenboeken van rond 1900. Soms wat macaber, maar toen waren sprookjes ook nog duister en naar. Die gestileerde art-deco beelden, een beetje plat, maar in een hele sterke compositie. Met elementen als decorstukken achter elkaar geplaatst. Kay Nielsen is bijvoorbeeld supergaaf: stijve horken, maar het zit wel fantastisch in elkaar! Aan de andere kant voelt de escapist in mij zich ook sterk aangetrokken tot dromerige werelden, zoals die van Moebius.

 

Animatie voor Het Utrechts Archief waarin een drietal verhalen uit middeleeuws Utrecht tot leven komen.

 

Contact
Max Philippi
 

Website
Instagram
Facebook

06 31 337 920