het huis van betekenis
het huis van betekenis
community

Selma Hoitink

‘weertje weer’ A4 Risoprint in rood en zwart.
'gesprekken onder mijn raam’ gerisoprint boekje
RAME Journal of Literary studies
RGB buttons

Selma Hoitink

Grafisch ontwerper

 

Ik werk als grafisch ontwerper, en samen met Thomas (van der Vlis) run ik Tosam, onze riso drukkerij en uitgeverij. Als ontwerper ben ik gefascineerd door informatie en het goed weergeven ervan. Er is nu zó veel informatie. Daarmee ook steeds meer loze informatie, die soms een enorme lading meekrijgt. Ik wil met infographics en het goed weergeven van informatie betekenisloosheid voorkomen. Het helpt in elk geval dat ik goed ben in organiseren en overzicht houden!

 

Wat me ook intrigeert, is ons idee van creativiteit en tijd. Je merkt dat er een roep is naar creatieve oplossingen voor allerlei problemen. En die oplossingen moeten dan binnen een bepaalde deadline geleverd worden. Maar voor creativiteit is ruimte nodig, en verveling zelfs, dat kan niet onder druk. Creativiteit kun je niet zomaar als middel inzetten.

 

Waarom riso?

Ik houd erg van drukwerk! Riso is een bijzondere druktechniek. Daarom wordt het ook steeds populairder denk ik. Je hebt een échte afdruk met mooie intense kleuren, in plaats van een digitaal filtertje.

Door het maken van risoprints vind ik kleur gebruiken nu veel minder eng. Je moet namelijk echt goed nadenken over kleurlagen. En ermee kunnen omgaan dat er soms iets anders uit de machine komt dan je verwacht. Dit soort dingen neem ik ook mee in mijn werk. Zo groei je steeds door als ontwerper. Én door riso ben ik juist meer gaan tekenen, omdat het zich heel goed leent voor illustraties.

 

Wat dat betreft past Tosam goed in het Huis van Betekenis. Wij zijn grafisch, maken helder en simpel werk. En kunnen samen toffe producten en boekjes maken, met eigen werk en dat van andere tekenaars en illustratoren.