het huis van betekenis
het huis van betekenis
community

Timon Vader

Timon Vader

Ideeënfontein

 

Op mijn visitekaartje staat illustrator/ video-artist/ creative developer. Dat wil zeggen dat ik alle kanten op schiet en een breed veld van interesses heb. En dus ook diverse skills. Ik ben iemand die veel nadenkt; voelt wat er in mijn hoofd en in de wereld speelt. Zo vang ik veel creatieve ideeën. Het maakt voor mij niet zoveel uit of die dan in kunst of meer toegepast of commercieel uitgewerkt worden. Ook een kunstenaar wil een idee of fascinatie communiceren.

 

Tekenen en creativiteit?

Ik heb al heel lang een potlood in mijn hand. Toen ik 3 was tekende ik al vissen en dino’s. Hoe tekenen zich tot creatief werk verhoudt? Ik ben een ideeënfontein, en dat uit zich in dit geval het beste door tekenen. Lego werkt daar ook goed voor. Dan heb je een pakket met een bepaalde context – Harry Potter-lego of Bionicles – en na een paar keer het instructieboekje doorgewandeld te hebben, ga je andere combinaties maken, buiten het kader denken. Zo’n kader werkt goed, dat heeft mijn manier van denken wel gekleurd.

 

Jouw stijl?

Ik heb niet echt een vaste stijl of favoriet materiaal. Ik gebruik waar ik zin in heb als ik voor mezelf bezig ben. Natuurlijk hangt het er wel van af of je gaat schetsen, of iets in een gewenste stijl maakt. Met inkt en donkere schaduwen maak je bijvoorbeeld sneller een dramatisch beeld.

 

Eens in de zoveel tijd probeer ik iets nieuws, met materiaal of compositie. Dan kijk ik goed naar wat anderen doen; dat is tegelijk jatten en niet echt jatten. Je uit jezelf uiteindelijk altijd door je eigen filter. Ik teken een banaan wezenlijk anders dan jij ‘m zou tekenen. Iedereen heeft een ander handschrift, andere connecties in het brein.

 

Een voorbeeld?

Jason Galea vind ik heel vet. Hij is een illustrator, kunstenaar, videomaker die werkt voor een van mijn favoriete bands. Hij brengt de wereld die hun muziek oproept tot leven. Lekkere stijl, lekker multimediaal. Dat zou ik ook graag doen, bij een band of collectief uitingen maken, die het idee van ‘een plaatje bij een praatje’ overstijgen.