het huis van betekenis
het huis van betekenis
community

Tobi Dahmen

Pagina uit de graphic novel 'Fietsmod‘
illustratie voor mijn website (vrij werk)
Cover illustratie van mijn graphic novel ‚Fietsmod‘
Schets voor Inktober 2018, familieportretten
Promo illustratie voor een Duitse stripblad voor kinderen
illustratie voor een kerst kaart (vrij werk)
schets voor mijn actueel project 'Columbusstrasse‘
Characterdesign voor de jeugdafdeeling van de Duitse WNF

Tobi Dahmen

Striptekenaar en illustrator

 

Ik kom uit Duitsland, en woon nu al meer dan tien in jaar in Nederland, in Utrecht. Ik werk als illustrator en tekenaar vooral voor reclamebureaus, bedrijven en uitgevers. Daarnaast probeer ik altijd tijd vrij te maken om mijn eigen stripverhalen te maken. In 2018 verscheen in Nederland mijn graphic novel Fietsmodover mijn jeugd in de jaren ’80 en ’90. Op dit moment ben ik met een groot project bezig, over mijn familie, mijn ouders en grootouders. Eigenlijk zijn mijn eigen verhalen altijd autobiografisch.

 

Jouw stijl?

Mensen zeggen altijd dat ze mij heel erg in mijn tekeningen herkennen. Ik werk wel in een aantal verschillende stijlen, maar ze zijn allemaal strip gerelateerd. Ik houd ook ontzettend van de grote Franco-Belgische stripmeesters.

 

Wat voor middelen of materialen gebruik je, en waarom?

Ik werk inmiddels vooral op een grote Cintiq tekentablet en mijn iPad Pro. Maar nog niet zo lang geleden vond ik het erg belangrijk het echte tekenwerk met een potlood te doen. Maar omdat de techniek zo snel vooruit gaat, is dat wel veranderd. Ik heb met digitale brusheszo veel meer mogelijkheden, ook al besef ik dat dat een beetje cheaten is.

 

Wat is tekenen voor jou?

Gek genoeg ben ik niet zo’n tekenaar die de hele dag met zijn schetsboek ergens zit en alles om hem heen tekent. Ik ben weleens jaloers op deze toewijding! Voor mij is tekenen en zijn beeldverhalen of illustraties een vehikel; simpelweg de beste manier om een verhaal te vertellen. En de mooiste manier zijn inderdaad stripverhalen, waar je mooie plaatjes met mooie woorden kan verbinden. Daarbij had ik altijd de behoefte het de lezer niet te moeilijk te maken. Hem aan de hand te nemen en door het verhaal te leiden. En hem vervolgens dingen te tonen, die hij nog niet kent.

 

Jij en het Huis van Betekenis?

Ik vind het Huis van Betekenis een superplek. Het is fijn dat er een ruimte is alleen voor tekenaars, met óók ruimte voor alle kanten van het ambacht. De mogelijkheden en workshops zijn heel waardevol, juist omdat we als tekenaars meestal alleen achter onze tekentafel zitten. Ik heb ook een studio in de stad, maar huur een plek in het Huis om geconcentreerd aan mijn volgende boek te kunnen werken.

 

Contact
Tobi Dahmen

info@tobidahmen.de
Website
Instagram
LinkedIn

06 24 216 768