het huis van betekenis
het huis van betekenis
community

Tonnie Jobse

Tonnie Jobse
Docent cultuurstudies, grafisch ontwerper en tekenaar

 

Wat doet tekenen voor jou?

Tekenen en viool spelen zijn mijn oudste liefdes. Ik kan me geen leven herinneren zonder dat ik muziek maakte of plaatjes uit strips natekende. De laatste jaren keer ik weer terug bij het werk van grote tekenaars uit de kunstgeschiedenis of uit de stripwereld. Dan voel ik weer dezelfde lol van het maken als vroeger, en dat maakt me gelukkig.

 

Voorbeelden en inspiratie?

Teveel om op te noemen. Rubens kon fenomenaal mooi tekenen, ik begrijp soms echt niet hoe hij een schets in elkaar heeft gezet. Franquin is een meester in handjes en gebaren, Hergé is het startpunt van een complete school in striptekenen. Natasja Kensmil begrijpt hoe je de geschiedenis kunt actualiseren via het tekenen. Jaloersmakend en inspirerend.

 

Wat doe je?

Ik ben docent Cultuurstudies op de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht. Ik help studenten om hun werk in verband te brengen met actuele thema’s of de geschiedenis van hun vakgebied. Daarnaast ben ik grafisch ontwerper en illustrator.

 

Jij in het Huis van Betekenis?

Ik help bij het inrichten van tentoonstellingen en verzorg een interview met de makers bij de openingen. Dat is heel leuk om te doen, omdat je graag wilt weten hoe iemand zich tekenend tot de wereld verhoudt. Ik doe mijn best om dat verhaal inzichtelijk te maken voor het publiek, en het leidt altijd tot mooie gesprekken. Ik ben ook voorzitter van het bestuur, en probeer in die rol Mark en Albert te ondersteunen in hun missie om de tekencultuur in Utrecht stevig op de kaart te zetten.

Contact
 

Tonnie Jobse

info@jobse.nl

www.jobse.nl

‭(06) 21 49 20 17‬