het huis van betekenis
het huis van betekenis
Nieuws

HVB’ers in crisistijd: Femke van der Wijk

Samen thuis – Femke van der Wijk

Introductie

Onze stagiaire Ruby Groen doet in deze bizarre tijd onderzoek naar hoe een community zich staande houdt in tijden van crisis. Als eerste wil zij peilen hoe het nu met iedereen gaat. In deze rubriek vertelt elke HVB’er erover: hoe ga je om met de huidige situatie? Wat zijn je gedachten en gevoelens hierover en waar houd je je mee bezig in quarantaine? Lees over de verschillende perspectieven, belevingen en gedachten over de coronacrisis en zie hoe onze tekenaars dit hebben omgezet in beeld.

 

“Doordat alles even stil staat is er wel ruimte om weer eens te kijken naar wat ik doe als ondernemer. Waar sta ik voor? Hoe ga ik verder?” – Femke van der Wijk

 

Over Femke

“Ik ben als lid betrokken bij het Huis van Betekenis. Vanuit mijn interesse in tekenen, maar ook omdat tekenen er zo breed wordt ingezet. Als tekstschrijver en illustrator werk ik zowel met tekst als met beeld, en spring ook bij het HvB regelmatig bij als redacteur. Bijvoorbeeld bij het maken van het boek Verbonden Verhalen. Juist waar tekst en beeld samen gaan kun je de meerwaarde van beide ‘talen’ goed zien.

 

Omgaan met onzekerheid

Na de eerste spanning van zo’n vervreemdende ervaring pak je weer gewoon je dagelijkse leven op, voor zover dat kan. Wel heb ik mijn ‘nieuwsintake’ verminderd, want ik ging me vooral zorgen maken over dingen waar ik geen controle over heb. Een mooie les in omgaan met onzekerheid. Voor mij is het nu ook een kwestie van afwachten en hopen dat mijn opdrachten die nu zijn uitgesteld straks doorgaan. Doordat alles even stil staat is er wel ruimte om weer eens te kijken naar wat ik doe als ondernemer. Waar sta ik voor? Hoe ga ik verder?

 

Quarantainebezigheden

Hoe vul je dan die tijd verder in? Ik heb een online training gedaan voor een tekenprogramma. Eindelijk de tijd genomen om vectortekenen uit te proberen! En ik experimenteer met tekenen en beeld maken, heb de textielverf erbij gepakt. Het is fijn dat er nu zoveel online te doen is, maar met je handen werken is ook echt lekker. Dat doe ik nu ook veel: bezig met balkontuinieren, dingen in huis oppakken…

Wel apart vind ik dat ik nu niet aan een groter persoonlijk project werk, hoewel er zoveel tijd voor is. Misschien mist de focus. Maar ook merk ik dat ik er anders naar kijk: hoe relevant zijn de vragen die ik mezelf toen stelde nog? Is het in deze tijd nog interessant?

 

Een nieuwe waardering

In zo’n tijd ga je de vanzelfsprekende dingen weer waarderen. Al kan ik prima op mezelf zijn, nu voel ik wel hoe belangrijk mijn bewegingsvrijheid is, en het gemak waarmee je vrienden en familie opzoekt. Daar ben ik dankbaar voor. En kijk hoe ontzettend goed het hier eigenlijk geregeld is. Maar goed, ik kan dit nu ook zo zeggen omdat ik me nog niet concreet zorgen hoef te maken. Veel mensen en sectoren worden direct hard geraakt, dat is echt naar.”

 

Community pagina:

Femke van der Wijk