het huis van betekenis
het huis van betekenis
Projecten

De vleesvrije stad

(beelden: b. carrot)

Een stappenplan in tien getekende verhalen

 

In 2031 is het zo ver: in de loop van tien jaar zijn we in Nederland gestopt met vleeseten. Er worden geen dieren meer doodgemaakt omwille van ons eten. Een grote stap richting een dierwaardige samenleving is gezet.

 

Hoe creeëren we een dierwaardige samenleving? De geglobaliseerde vleesindustrie is wellicht het meest duizelingwekkende voorbeeld van onze verstoorde relatie met mede-dieren. Alleen al voor een stad als Amsterdam worden negen miljoen dieren per jaar geconsumeerd nadat ze enkel tot leven zijn gekomen om (zo snel mogelijk) te worden gedood. Bewust of onbewust weten wij stadsbewoners dat ze voelende wezens zijn – kunnen we dat (opnieuw) zien en daarnaar handelen? Het probleem is wereldwijd en gaat verder dan vlees eten. Maar stel dat we lokaal beginnen en in onze consumptie van vlees en vis in tien jaar tijd beëindigen. En tot nieuwe omgangsvormen komen – omwille van de dieren, onszelf en de planeet.

 

Hoe gaan we dit visioen realiseren, hoe ziet dat er uit en wat komen we gaandeweg tegen? Dat gaan we onderzoeken en laten zien in een serie beeldverhalen. In tien getekende verhalen schetsen we een stappenplan naar het visioen. Ieder verhaal draait om een stap in perspectief, gekoppeld aan een jaar en datum.

 

De tien verhalen worden gemaakt door tien tekenaars ondersteund door diverse schrijvers en theoretici, in een diversiteit aan stijlen en invalshoeken – journalistiek, filosofisch, polemisch, poëtisch, utopisch. De gezamenlijke graphic novel wordt voorjaar 2021 gepresenteerd door Pakhuis de Zwijger. Daarnaast delen we voor een internationaal publiek alle verhalen in het Engels op www.drawingthetimes.com. Zo gaan we een bijdrage leveren aan een urgent debat, en tonen we als tekenaars de kracht, de inventiviteit en de empathie van ons medium.

 

achtergrond & organisatie

 

Het Project De vleesvrije stad is een initiatief van ontwerper-kunstenaar Mark Schalken, vanuit Stichting Het Huis van Betekenis, de kiem ligt bij een lezing van hem. Met projectopzet bouwen we voort op het eerdere groeps-tekenproject Verbonden verhalen: een graphic novel over alleenstaande ouderen en voormalige vluchtelingen in Utrecht-Overvecht.

 

Redactie: Mark Schalken, B. Carrot, Eva Hilhorst, Albert Hennipman, Frans-Willem Korsten.

 

Tekenaars: o.a.  Eva Hilhorst, B. Carrot, Timon Vader, Gus Moystad, Nina Mathijsen, Leyla Ali, Merel Barends, Bob Mollema, Hedy Tjin.

 

Projectpartners: o.a. Pakhuis de Zwijger, Stadsboerderij Osdorp.

 

Financiers: Stimuleringsfonds Creatieve Industrie; Pictoright Fonds; Iona Stichting,

 

 

Contact over het project?

 

Mail met Mark Schalken

Of bel 06-54625535