het huis van betekenis
het huis van betekenis
Projecten

Graphic journalism

Getekende journalistiek: onze stand op de Dutch Design Week

We promoten getekende journalistiek via Drawing the Times, de Dutch Design Week, workshops & meer.

 

 

Drawing the Times

 

Drawing the Times is een internationaal online platform voor getekende journalistiek. Vanuit Nederland bereikt het een wereldwijd publiek. Eva Hilhorst is oprichter en hoofdredacteur en onderdeel van Huis van Betekenis. Ze is journalistiek tekenaar en internationaal veelgevraagd spreker en workshopleider op het gebied van graphic journalism. Ze voert de redactie van Drawing the Times samen met Merel Barends.

 

De redactie vindt plaats in het Huis van Betekenis, daar worden nieuwe projecten bedacht en inspireren tekenend journalisten elkaar. Het internationale netwerk van Drawing the Times biedt lokale verhalen (bijvoorbeeld over Utrecht – zie het project Verbonden Verhalen) een internationaal podium. Van diverse tekenaars uit onze community staan bijdragen op de site. Internationale stagiaires van Drawing the Times, zoals de Franse Margot Gustaedt, werken vanuit Lauwerecht 10.

 

 

 

 

Getekende krant voor de Dutch Design Week 

 

Tijdens Dutch Design Week Eindhoven 2017 organiseerden Albert Hennipman en Mark Schalken – de latere oprichters van Het Huis van Betekenis – een podium voor beeldverhaalvertellers. Dankzij een team met Eva Hilhorst, Merel Barends, Sanne Dijkstra en ruim twintig HKU-studenten, maakten duizenden bezoekers kennis met getekende journalistiek. Vooraf maakten we een unieke, geheel getekende krant over Eindhoven & design. In onze stand in het Klokgebouw deelden we 10.000 stuks gratis uit, met dank aan sponsor het Eindhovens Dagblad.

 

Workshops getekende journalistiek

 

Eva Hilhorst deelt haar kennis over getekende journalistiek in een serie workshops. Hoe kun je door middel van tekenen een journalistiek verhaal vertellen?
De workshops zijn gericht zowel op tekenaars als op journalisten, met als doel de twee disciplines bij elkaar te brengen en samenwerkingen te laten ontstaan. Tekenaars leren wat er nodig is om een journalistiek verhaal te vertellen en journalisten leren over de verhalende kracht van tekeningen. In het voorjaar van 2019 waren er drie workshops van een dag, een langere cursus is in de maak, waarbij deelnemers een verhaal van de eerste schets tot de uitgewerkte online en printversie leren maken.

 

Workshop Graphic Journalism 11 april 2019

 

Workshop graphic journalism 11 april, verslag van Albert Hennipman.

Meer informatie over dit project?

Mail met Eva Hilhorst