het huis van betekenis
het huis van betekenis
Projecten

Tekenen in en met het onderwijs

Workshop 'Levenstoren' – Universiteit voor Humanistiek
Workshop 'Levenstoren' – Universiteit voor Humanistiek
Workshop 'Levenstoren' – Universiteit voor Humanistiek
Workshop 'Levenstoren' – Universiteit voor Humanistiek
Amateurs en professionals tekenen samen in de workshop 'De langste tekening van Leidsche Rijn'
Fragment 'De langste tekening van Leidsche Rijn'
Fragment 'De langste tekening van Leidsche Rijn'

Jong geleerd is oud gedaan. Hoewel…? Tekenen is voor bijna ieder kind vanzelfsprekend, maar later raakt het vaak op de achtergrond. We zijn ‘druk, druk, druk’ en maken snel en gemakkelijk beelden met ons mobieltje. Het Huis van Betekenis gaat ‘back to basic’ in het onderwijs: naar tekenen voor je plezier, vanuit jezelf, waarmee je je toch op een unieke manier kunt uitdrukken. Inmiddels doen we diverse projecten, van basisschool totuniversiteit.

 

Onze onderwijsprojecten sluiten aan op de groeiende vraag om met tekenen verhalen te vertellen. Om tekenen als middel te gebruiken om een boodschap over te brengen. Die boodschap kan heel persoonlijk zijn, maar ook ingaan op wat er gaande is in de wijk, ons land of de wereld. In verleden, heden of toekomst. Realistisch, sprookjesachtig, absurdistisch… En omdat iedereen kan tekenen, is elk moment geschikt om het weer op te pakken.

 

Ook voor jonge illustratoren hebben deze projecten meerwaarde. Zij leren het plezier en de waarde van tekenen overbrengen en krijgen ervaring in lesgeven en workshops organiseren.  Zo hebben ze als illustrator straks meer mogelijkheden om voor inkomsten te zorgen.

 

Universiteit voor Humanistiek

Met studenten van de Universiteit voor Humanistiek doen we de workshop ‘levenstoren’. Via tekenen met inkt worden de studenten zich bewust van de diepere betekenis van vorm, kleur en materie. Samen gaan zij aan de slag met het onderwerp zingeving, en de vraag ‘Wat is voor jou echt belangrijk in je leven?’ – met beelden, in plaats van woorden.

 

VWO

Met de vijfde klas vwo van het Amadeus Lyceum werken we in een serie lessen aan een opdracht met een actueel thema. Een groep van zo’n 15 leerlingen krijgt begeleiding van een jonge illustrator of kunstenaar. Zoals Bob Mollema, die in 2017 het boekje ‘Gast aan Tafel’ maakt, met de leerlingen én vluchtelingen van het Utrechtse restaurant SYR. Het jaar daarop maakte Aiden Wong met leerlingen een wandinstallatie rond het thema reizen.

 

Brede school, groep 3 en 4

Saskia Janssen en Katja Fred starten een pilot tekenlessen met kinderen van groep 3 en 4 van de Brede School in Kanaleneiland. Techniek en materiaal komt aan bod, maar het gaat vooral om wat er leeft in de belevingswereld van de kinderen. Hoe ze verhalen uit hun omgeving zoals het gezin of de buurt in beeld kunnen brengen. Dit project doen we samen met ZIMIHC, en valt onder het bredere project Utrecht Tekent.

 

HKU Kunst en Economie

Albert Hennipman verzorgt binnen de HKU aan Kunst en Economie studenten de workshop ‘aan-tekenen’ waarbij studenten getekende notities maken. Bij Tegenlicht-meet Ups (van de VPRO) in Utrecht nodigen we studenten van de HKU uit om mee te tekenen met de discussies en debatten om zo het maken van visuele reportages te oefenen.

Wil je met ons in gesprek over de vele mogelijkheden van tekenen in het onderwijs?

Mail met Albert Hennipman