het huis van betekenis
het huis van betekenis
Projecten

Verbonden Verhalen

eva hilhorst
femme ter haar
nina mathijsen
b. carrot
albert hennipman
munir de vries
leyla ali
suzan hijink
femme ter haar

Een graphic novel  met getekende verhalen over de bijzondere inwoners van Overvecht.

 

Voor ‘Verbonden Verhalen’ gingen negen tekenaars op bezoek bij inwoners van Utrecht Overvecht. Ouderen die er soms al zestig jaar wonen, en nieuwe inwoners, als vluchteling gekomen. Wat zijn hun verhalen? Hoe geven zij hun leven vorm? De tekenaars luisterden, keken en lieten hun verbeelding los.

Zo ontstond een boek vol beeldverhalen die het hart raken. Over koffiedames en Eritrese recepten; over diamond painting en pelgrimstochten; over de gevangenis in Homs en de speeltuin in Overvecht.

 

 

Bestel het boek in onze webshop.

‘Verbonden verhalen – Getekende levensportretten uit Overvecht’
Gebonden met een harde kaft, full color, 96 blz. Met teksten van Tonnie Jobse en Femke van der Wijk.

Uitgever: Stichting Het Huis van Betekenis
ISBN: 978-90-816435-9-7
Prijs: € 19,–

 

‘Wat is het prachtig geworden!’ Marijke Wagenaar ontvangt het eerste exemplaar uit handen van ‘haar’ tekenaar Eva Hilhorst.

 

De Eritrese Nurya Saïd met een van haar dochters – in het echt én in het beeldverhaal van tekenaar Munir de Vries.

 

 

De verhalen uit het boek zijn in het Engels online te zien op www.drawingthetimes.com.

 

 

 

 

De expositie

 

De verhalen van alle tekenaars zijn te bekijken en te lezen op tien grote affiches van 90 x 150 cm. Deze expositie zal een maand lang te zien zijn in Zimihc-theater Stefanus. De opening is uitgesteld tot na de Corona-crisis. Lees meer.

De expositie is ook beschikbaar voor andere locaties. Mail met coördinator Mark.

 

 

Achtergrond van het project

 

Tekenen is een bijzonder medium om verhalen te vertellen die persoonlijk zijn, maar ook de bredere actualiteit laten zien. Als Huis van Betekenis willen we met Verbonden verhalen de tekenkunst inzetten om maatschappelijke groepen en thema’s een gezicht te geven, om empathie en verbinding te creëren. In deze eerste editie verbeelden we de levensverhalen van Overvechters, en krijgt deze zogenaamde achterstandswijk de creatieve aandacht die ze verdient. Voor de negen tekenaars ligt de focus op talentontwikkeling en uitwisseling tussen  jonge en meer ervaren tekenaars. Voor de geportretteerden biedt het project de mogelijkheid om hun verhaal te vertellen aan een kunstenaar, die daar via een serie tekeningen een artistieke en journalistieke vorm aan geeft.

Het project is opgezet door Mark Schalken vanuit Het Huis van Betekenis, met ondersteuning door Femme ter Haar. Voor dit project werken we samen met o.a. Jan Rothuizen (tekenaar en vernieuwer van het vak) en Tonnie Jobse (theoriedocent HKU). De resultaten worden zichtbaar in het boekvorm, als reizende expositie langs de Utrechtse cultuurhuizen van Zimihc, en internationaal zichtbaar op Drawing the Times (online platform voor getekende journalistiek) . Ook publiceren we een boek. We werken samen met diverse maatschappelijke organisaties waaronder Vluchtelingenwerk, Zorgcentrum Rosendael, de Voorkamer. Het project loopt van september 2019 tot maart 2020.

 

Betrokkenen

 

tekenaars & geportretteerden

Femme ter Haar — Elie Abbud
Eva Hilhorst — Marijke Wagenbuur
Nina Mathijsen — Deema Aljumaa
B. Carrot — Neeltje de Haan
Munir de Vries — Nurya Saïd
Albert Hennipman — Theo Heinsius
Leyla Ali — Rami Ramou
Suzan Hijink — Gerrit van Westen
Tekenaar Jesse Strikwerda maakte een bijdrage met kinderen uit Overvecht. Dit werk is onderdeel van de reizende expositie

 

projectopzet & coördinatie

Mark Schalken
met ondersteuning van
Femme ter Haar
Albert Hennipman
Eva Hilhorst
&
Femke van der Wijk (redactionele begeleiding)
Tonnie Jobse (tekst en advies)
Elise Menick (advies)
Jan Rothuizen (workshop)

 

Met dank aan

Alle geportretteerden voor de openheid waarmee ze hun persoonlijke verhalen hebben gedeeld. Alle tekenaars voor hun tomeloze inzet. De mensen en organisaties die hielpen met het vinden van de geportretteerden en ons enthousiast ondersteunden: Roberta Haki van Zorgcentrum Rosendael; Linn den Hollander, Jitka Demoed en de collega’s van zimihc theater Stefanus; Conchita Rink en Floorke Schoonheym van VluchtelingenWerk; Pim van der Mijl & Esther Smeenk van De Voorkamer. Dank ook aan Shevan van der Lugt, Wien de Smet, Charlotte Thoolen en Ron Mesland voor hun steun en inspiratie.

 

Het project wordt financieel gesteund door het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie, gemeente Utrecht, Pictoright en KF Hein Fonds.

 

 

 

 

Bestel nu het boek voor € 19

in onze webshop

 

Contact over het project?

Mail met Mark Schalken

Of bel 06-54625535

 

 

Tekenaars:

Femme ter Haar

Eva Hilhorst

Albert Hennipman

Nina Matthijsen

Suzan Hijink

B. Carrot

Jesse Strikwerda

Munir de Vries

Leyla Ali