het huis van betekenis
het huis van betekenis
Projecten

Verbonden Verhalen

Verbonden verhalen is een project waarbij talentvolle en ervaren tekenaars verhalen optekenen van twee bewonersgroepen uit de Utrechtse flatwijk Overvecht. Oude mensen die ruim vijftig jaar geleden de eerste bewoners vormden, en jonge bewoners: vluchtelingen die een nieuw bestaan opbouwen.

Voor de geportretteerden biedt het project de mogelijkheid om hun verhaal te vertellen aan een kunstenaar, die daar via een serie tekeningen een artistieke en journalistieke vorm aan geeft. Tekenen is een zeer mooi medium om verhalen te vertellen die persoonlijk zijn, maar ook de bredere actualiteit laten zien.

 

Voor de tekenaars ligt de focus op talentontwikkeling en artistieke kwaliteit, op uitwisseling en samenwerking tussen ervaren en jonge tekenaars. Daarnaast willen we ons maatschappelijk engagement verdiepen, door samen te werken met bewoners in een wijk die creatieve aandacht verdient.

 

Het project is opgezet door Mark Schalken vanuit Het Huis van Betekenis. Voor dit project werken we samen met o.a. Jan Rothuizen (tekenaar en vernieuwer van het vak) en Tonnie Jobse (theoriedocent HKU). De resultaten worden o.a. getoond op Drawing the Times (online platform voor getekende journalistiek) en als reizende expositie langs de Utrechtse cultuurhuizen van Zimihc. Ook publiceren we een boek. We werken samen met diverse maatschappelijke organisaties waaronder Vluchtelingenwerk, Zorgcentrum Rosendael, de Voorkamer. Het project loopt tot voorjaar 2020.
 
Het project wordt financieel gesteund door het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie, gemeente Utrecht, Pictoright en KF Hein Fonds.